Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Bloeddruk regulatie
Renine-Angiotensine-Aldosteron en de invloed van omgevingsfactoren
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen Evenementen Diversen
Topdag voeding
Sport en voeding I
Sport en voeding II
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Farmacologie
Praktijkvoering
Voedingscoach
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Epifysiologie III
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
ONT-aangepast programma
Piramide Ervaringsdag
Paleo Patisserie

Open dag
Alvast aan de slag
Maak er je beroep van
Klaar voor je toekomst
Studiebeurs aanvragen


* bereikbaar tijdens kantooruren
Datum: dinsdag 31 maart
Tijd: 9.30 tot 16.30 uur
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: € 75,-
Inbegrepen: koffie, thee, lunch
Opgeven: info@evenwijs.frl
Informatie: 0514-750237*
 
In 2017 blijken in Nederland in totaal 38.119 personen overleden te zijn aan hart- en vaatziekten. 18.080 mannen en 20.039 vrouwen (212,7 per 100.000 mannen en 232,2 per 100.000 vrouwen). De sterfte aan hart- en vaatziekten per 100.000 personen neemt toe met de leeftijd en is in iedere leeftijdsklasse voor mannen groter dan voor vrouwen. Een deel van de patiënten sterft aan een hartaandoening en een deel aan een herseninfarct.

Volgens de internetsite van volksgezondheid en zorg wordt het risico op hart- en vaatziekten door meerdere factoren bepaald die onderling met elkaar samenhangen. Leefstijlfactoren, zoals voeding, roken en bewegen, beïnvloeden het ontstaan van hart- en vaatziekten soms rechtstreeks, maar vaak via persoonsgebonden risicofactoren, zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes mellitus.
Aan- en afmeldingvoorwaarden
Privacy reglement
Kijken we naar hypertensie dan blijkt er bij 90% van de patiënten sprake van een primaire of essentiele hypertensie. Deze patiënten hebben een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg. De oorzaak van een primaire hypertensie is, regulier gezien, onbekend.

Bij 10% van de patiënten blijkt sprake van een secundaire hypertensie. Deze patiënten hebben een bovendruk van meer dan 220 mmHg en/of een onderdruk van meer dan 120 mmHg. Een secundaire hypertensie blijkt het gevolg van een andere aandoening of onderliggende oorzaak zoals afwijkingen aan de nieren of de vaten, het gebruik van geneesmiddelen of drugs, ziekten aan bijnieren of schildklier.

Medicijnen om de risicofactoren zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk en diabetes mellitus onder controle te krijgen worden veelvuldig ingezet.

Het blijkt interessant om op zoek te gaan naar de ‘oorzaken’ van een primaire hypertensie. Een kleine zoektocht levert meer dan genoeg stof om tenminste de bewering ‘oorzaak onbekend’ vakkundig en wetenschappelijk onderuit te halen.

We duiken in de wonderbaarlijke wereld van het renine-angiotensine-aldosteron systeem, de effecten van urinezuur en die van fructose. We kijken naar het stress-respons systeem en de invloed daarvan op de hypothalamus. Tot slot komen we mogelijk tot de ontdekking dat adipocyten (vetcellen) een heel duidelijke functie hebben bij het overleven van een individu bij een bepaald voedingspatroon en in een situatie van chronische stress

Uiteindelijk zal blijken dat een aanpassing van voeding en leefstijl (veel) meer zoden aan de dijk zet dan het louter medicinaal beperken van de risicofactoren.
Voor wie is het?
Deze dag is geschikt voor orthomoleculair (voedingstechnisch) geschoolde therapeuten. Medische basiskennis wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Docent
Deze scholing wordt gegeven door
Dorothé Lueb


Niveau
De lesstof wordt helder en duidelijk uitgelegd. De informatie wordt aangeboden op HBO niveau. Uitgangspunt is de Klinische Psycho Neuro Endocrino Immunologie, kortweg kPNI. Een wetenschap die ervan uitgaat dat systemen niet los van elkaar staan maar juist interacteren.

Studiemateriaal
Je hoeft voor deze studiedag geen boeken aan te schaffen. Je krijgt aan het begin van de dag een reader/studiemap

Accreditatie

Deze themadag is (mbt de studiepunten) geaccrediteerd door de NWP en de MBOG.