Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Level 1 - masterclass
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
1-2 dagen 3-5 dagen 6 dagen en meer Diversen Kennis Informatie
Voeding II
Hoofdpijn en migraine
Fertiliteitsstoornissen
Metamorfosemassage
Gewichtsbeheersing III
Stress Tolerantie Training
Voeding I
Voeding III
Praktijkvoering
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Detox vierdaagse
Praktische Biochemie
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Hirudo therapeut
Voetreflexmassage
Energetisch praktijkjaar
Epigenetisch M/D specialist

Terugkomdagen
Piramide ervaring
Online studiehuis
Kenniscentrum
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Studiebeurs aanvragen

In deze opleiding wordt de werking van en de interactie tussen het endorfine- en het endocannabinoïde systeem uitgebreid behandeld. Daarbij wordt vooral aandacht geschonken aan de epigenetische dynamiek van oorzaak en gevolg.

 

Het endorfinesysteem wordt ook wel het belonings- en anti-beloningssysteem genoemd. Het systeem wordt epigenetisch beïnvloed. Een situatie in- of buiten het lichaam zet de boel 'aan'. Binnen het endorfinesysteem hebben we te maken met endorfine, enkefaline en dynorfine. Neurotransmitters die pre-synaptisch hun werk doen middels MOR, DOR en KOR receptoren. Receptoren die op hun beurt onderdeel zijn van verschillende receptordimeren. Eenmaal geactiveerd, worden andere neurotransmitters gestimuleerd of juist geremd. Het effect levert een gevoel van beloning op waardoor men gemotiveerd kan raken voor een volgende keer. Het endorfine systeem werkt bovendien pijnstillend en brengt, middels de remming van glutamaat, stress-assen tot rust. Maar let op: meer is op het niveau van receptoren niet altijd beter. Een resistentie ligt bij een voortdurende stimulatie op de loer.

 

Endorfine receptoren hebben ook invloed op de werking van het endocannabinoïde systeem. Het endocannabinoïde systeem kun je zien als een master regulator systeem. Binnen dit systeem kennen we de pre-synaptische CB1 en CB2 receptoren. Deze worden gestimuleert door de neurotransmitters Anandamide en 2AG. Het endocannabinoïde systeem is verantwoordelijk voor het uitschakelen van de aan signalen. Het zorgt zo voor rust in het neuronale systeem en voorkomt uitputting en schade aan pre-synaptische neuronen. Het endocannabinoïde systeem werkt regulerend, ontstekingsremmend en pijnstillend via verschillende mechanismen.

 

Deze twee systemen, het endorfinesysteem en het endocannabinoïde system beïnvloeden elkaars werking. Hoe? Dat heb je na het volgen van deze opleiding helder.

 

Volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:

 

 

Toegepaste epigenetica omvat de laatste ontwikkelingen binnen de epigenetica betreffende de neurologie, geïntegreerde geneeskunde, traumaverwerking, verslavingsleer, psychologie, endocrinologie, immunologie en de wisselwerking tussen deze systemen.

 

Leerdoelen Level 1

Na het doorlopen van de cursus en het examen is de cursist in staat om:

 

Oorzaak en gevolg te onderscheiden.

De pathologie van de zorgzoeker systematisch te benaderen.

Op de juiste wijze professionele hulp te verlenen.

 

Deze masterclass wordt thans in Eindhoven gegeven door Peter Dücker. Het examen wordt afgenomen en geëvalueerd door Lucas Flamend.

Voor meer informatie en opleidingsdata kijk op de BrainQ website
Keuzevak
Deze masterclass kun je, mits je in het bezit bent van het diploma, als keuzevak opnemen in je ONT op maat traject.