Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Neuroregulatie
Therapeutische bijscholing


Bij alles wat zich voordoet (leeuw, on-comfort, spannende situatie) ga je neurotransmitters vrijzetten. Neurotransmitters die zorgen voor de ‘alert’ (glutamaat) de ‘beweeg ergens heen’ (adrenaline), de ‘beloning’ (endorfine), de ‘uit’ (GABA) en de ‘leer’ (Dopamine).
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Losse dagen Cursussen Opleidingen Masterclasses Diversen Informatie
IJsbad training
Fermenteren
Allergie weg
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Farmacologie
Praktijkvoering
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Gewichtsbeheersing I
Gewichtsbeheersing II
Voedingscoach
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Epifysiologie III
Voetreflexmassage
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
ADHD masterclass
ECS masterclass
Expertise programma
Piramide Ervaringsdag
Online studiehuis
Paleo Patisserie
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Kennis partners
Alvast aan de slag
Maak er je beroep van
Klaar voor je toekomst
Studiebeurs aanvragen

Datum: 1 september
Tijd: 9.30 tot 16.30 uur
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: € 75,-
Inbegrepen: Koffie, thee, lunch
Opgeven: info@evenwijs.nl
Informatie: 0514-750237*
 
Voor wie is het?
Deze scholing is geschikt voor orthomoleculair (voedingstechnisch) geschoolde therapeuten. De lesstof wordt helder en duidelijk uitgelegd. Medische basiskennis wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Docent
Deze scholing wordt gegeven door
Dorothé Lueb

Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau. Uitgangspunt is de Klinische Psycho Neuro Endocrino Immunologie, kortweg kPNI. Een wetenschap die ervan uitgaat dat systemen niet los van elkaar staan maar juist interacteren.

Studiemateriaal
Je hoeft voor deze scholing geen boeken aan te schaffen. Je krijgt aan het begin van de dag een reader/studiemap.

Accreditatie
Deze scholing is (mbt de studiepunten) geaccrediteerd door de NWP de MBOG en de KTNO.
Er staat een leeuw voor je neus (levensgevaar), je rent weg (actie), overleeft (beloning). Er komt een examen aan (spannend), je gaat leren (actie), je hebt het achter de rug (beloning) en haalt het (weer beloning). Het is een bende (on-comfort), je pakt de stofzuiger (actie), klaar (beloning), Je krijgt een complimentje omdat het zo netjes is (weer een beloning).

Een ‘het is gelukt’ ervaring levert voor de volgende keer (meer) motivatie op omdat je weet, het levert iets op. Motivatie is dus iets wat te maken heeft met een ervaring. Een beloningsgevoel levert motivatie op voor een volgende keer. Een gebrek aan beloning of een verminderde beloningsrespons levert per definitie demotivatie op.

Alle neurotransmitters werken bij de gratie van gevoeligheid. Bij een resistentie bijvoorbeeld zie je een duidelijk verminderde respons. Er zijn wel neurotransmitters maar er gebeurt niets. Dit fenomeen maakt een therapeutische interventie soms erg lastig. Vooral als de interventie een voedingsaanpassing behelst. Hoe komt dit en wat is er (behalve pep-talks) mogelijk om je patiënt gemotiveerd te houden? 

Bij een gebrek aan respons wordt zowel regulier als natuurgeneeskundig vaak ingezet op het vergroten van de vrijzetting van een neurotransmitter. De vraag is of dat wel zinvol of zelfs verstandig is. Met betrekking tot reguliere interventies zijn de effecten van angstremmers of anti-depressiva welbekend. In eerste instantie geeft medicatie een verbetering van de situatie, Op termijn echter, geeft het meer neuronale problemen. Stoppen is een langdurig proces en geeft veel gedoe. Hieruit lering trekkende moet je goed nadenken voor je een natuurgeneeskundige interventie inzet ter vergroting van de vrijzetting. Dus wat wél te doen?

Stress vraagt altijd om een respons. De reactie-keuze (wat ga ik doen is?) is in 1e instantie afhankelijk van de situatie en in 2e instantie van je primaire mindset. Daarin zijn twee smaken mogelijk. De 'GO' mindset en de 'NO-GO' mindset. De 'GO' mindset ziet kansen en mogelijkheden en gaat ervoor. Die pakt nieuwe zaken makkelijk op. De 'NO-GO' mindset ziet gevaren en doet er alles aan om straf (of ongemak) te vermijden. Deze mindset is geneigd steeds hetzelfde te blijven doen, ook al werkt het (duidelijk) niet. 

Een mindset wordt vastgezet door neurale netwerken in je brein. Een netwerk begint bij het leggen van een verbinding. Hoe meer verbindingen hoe groter je netwerk. Hoe vaker je een verbindingen gebruikt, hoe steviger hij wordt. Gebruik je ‘m niet dan laat ie los. Neuronale netwerken vormen samen je onderbewuste. In feite besturen ze de boel (al denk je zelf dat je bewuste dat doet). Je onderbewuste werkt met programma’s. Programma’s die er ooit ingekomen zijn. Een verstandig besluit (vanaf nu ga ik het anders doen) is niet altijd voldoende om iets te veranderen. Motivatie is één ding (ik wil het écht), als je onderbewuste een ander programma of doel voor ogen heeft, saboteer je zomaar jezelf. Je denken is (helaas) niet de baas. Dus hoe een programma veranderen? Wat heb je daarvoor nodig?

We gaan het hebben over neurotransmitters, voedingsstofjes, receptoren, resistentie, maar ook over mindset, beloningen en hoe het komt dat je ge(de-)motiveerd raakt.

Aan het einde van de dag heb je meer zicht gekregen op het neuronale regulatie systeem en begrijp je waar de bedreigingen vandaan komen maar ook waar de kansen liggen.
 
Aan- en afmeldingvoorwaarden
Privacy reglement