Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Maag en darmen, lever en alvleesklier
Alvleesklier, lever en maag en darmen werken op vele fronten samen. Ze beïnvloeden en versterken elkaars werkingsgebied en de één kan niet zonder de ander. Zo kan een verstoring van de één, de maag of de darm bijvoorbeeld, voeren tot klachten bij de ander, bijvoorbeeld de alvleesklier of lever.

Zo kan een probleem met de aanmaak van maagzuur kan leiden tot een gebrekkige aanmaak van cholecystokinine (CCK) in de twaalfvingerige darm en dat kan dan weer leiden tot een exocriene pancreas insufficiëntie (EPI). De klachten zijn onader andere: vette ontlasting, diarree, stinkende ontlasting, opgeblazen gevoel en pijn in de onderbuik.
Therapeutische bijscholing
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen Evenementen Diversen
- Parkinson
- Oerkoken
- Topdag Voeding

-
Speed-up dag
- Voeding I
- Voeding II
- Voeding III
- Farmacologie
- Praktijkvoering
-
P&T Jong volwassenen
- Manuele lymfedrainage I
- Manuele lymfedrainage II
- Manuele lymfedrainage III
- Voedingscoach
- Epifysiologie I
- Epifysiologie II
- Epifysiologie III
- Lymfedrainage therapeut
- HBO beroepsopleiding ONT
- Evenwijs Viert Event
- Piramide Ervaringsdag
- Detox driedaagse
- Paleo Patisserie
- Maak er je beroep van
- Klaar voor je toekomst

- Studiebeurs aanvragen

 30 jarig
Jubileum
Datum: 20 maart - Eindhoven
Tijd: 10.00 tot 16.30
Docent: Dorothé Lueb
Organisatie: Viteducatief
Opgeven: viteducatief.nl
Voor wie is deze bijscholing?
Deze therapeutische bijscholing is bedoeld voor (aankomend) complementair werkend therapeuten. Enige basiskennis betreffende de werking van het lichaam (anatomie, fysiologie) wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau. Uitgangspunt is de Klinische Psycho Neuro Endocrino Immunologie, kortweg kPNI. Een wetenschap die ervan uitgaat dat systemen niet los van elkaar staan maar juist interacteren.

Organisatie
Deze bijscholing wordt georganiseerd door Viteducatief. Aanmelden kan uitsluitend via de site van Viteducatief (klik hier voor meer info).
Een gebrekkige insulineproductie kan leiden tot een non-alcoholic-fatty-liver (NAFL) maar ook tot een pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier). Een NAFL is vaak symptoomvrij, je merkt er nauwelijks iets van. Wel zijn er klinische symptomen aanwezig zoals een verhoogde bloeddruk, een toenemende insulineresistentie en leverwaarden (ALAT) boven 40. Een acute pancreatitis is niet snel over het hoofd te zien; daar kom je vrij snel mee in het ziekenhuis. Een chronische pancreatitis is wat lastiger, deze geeft als klachten vaak geen pijn of juist een aanhoudende pijn in bovenbuik, een uitstralende pijn naar de rug, misselijkheid, overgeven, verlies van eetlust en een vettige volumineuze ontlasting.

Je ziet: wat lijkt op een probleem met de darmen heeft in sommige situaties duidelijk met andere organen te maken. Dan is het ook te begrijpen dat een interventie op de darmen niet altijd het gewenste resultaat geeft.

Wat we ook vaak zien is dat patiënten voor het één gediagnosticeerd worden, hypoglycaemie of diabetes type II bijvoorbeeld, maar dat een spijsverteringsprobleem totaal genegeerd wordt. Ook krijgen mensen medicijnen voorgeschreven die het één misschien beter beheersbaar houden maar het ander verergeren.

We duiken in deze boeiende materie en nemen diverse gerelateerde klachten onder de loep. Aan het einde van de dag heb je voldoende handvatten om ermee aan de slag te gaan.